Tidligere aktiviteter

Artikelindeks

Tidligere arrangementer i Berleburg-Klubben

 

2018: 

 

50 års jubilæum fejret i Bad Berleburg 4. - 8. oktober:

Torsdag den 4. oktober tog en gruppe medlemmer fra Berleburg-Klubben til 50 års jubilæum i Fredensborgs tyske venskabsby Bad Berleburg i Nordrhein-Westfalen.

Desuden deltog en officiel delegation fra rådhuset med borgmester Thomas Lykke Pedersen og viceborgmester Ulla Hardy-Hansen i spidsen. I alt var 45 på besøg i prinsesse Benediktes hjemby.

Gruppen blev modtaget af Berleburg-Klubbens søsterforening ”Fredensborg-Ring” i forsamlingslokalerne på byens skytteplads, som havde lagt mange kræfter i at forberede foreningernes jubilæumsarrangementer.

De 2 foreninger blev stiftet i oktober 1968 i kølvandet på prinsesse Benediktes bryllup i Fredensborg slotskirke med prins Richard.

Fredag 5. oktober var gæsterne inviteret på en lille besigtigelsestur i byen Bad Berleburg med besøg i den lokale evangeliske kirke, i slotsparken og på slottet. På slotspladsen blev gruppen modtaget af prins Gustav zu Sayn Wittegenstein Berleburg. (foto vedlagt)

Fredag aften var der festaften i byens Christushaus, hvor de 2 venskabsbyforeninger fejrede 50-års jubilæet. Der var taler og sange (bl.a. et stort lokalt sangkor), og en flot festbuffet til de ca. 110 gæster ved arrangementet. Berleburgs borgmester Bernd Fuhrmann og repræsentanter fra byrådet i Berleburg deltog også i festlighederne.

Lørdag 6. oktober var der arrangeret en busrundtur i gennem de smukke skovområder omkring Bad Berleburg og med et besøg ved slottet Wittgenstein i Bad Laasphe (naboby til Berleburg), som idag anvendes som kostskole. Derefter var der besøg i det fine gamle kapel i Sassenhausen og med frokost på byens golfplads. Endnu et slotsbesøg fandt sted i byen Schwarzenau. Et slot som ejes af prins Richards fætter.

Derefter kørte gæsterne til et foreningshus ”Espequelle” i udkanten af Bad Berleburg, hvor der var brødbagning på gammeldags vis i en rigtig brændeovn. Sidstnævnte var som optakt til søndagens brødmarked og ”Erndtedankfest” i byen.

Gæsterne fik også lejlighed til at smage på det nybagte brød, belagt med lækre lokale slagtervarer og kølig tysk øl.

Søndag var der høstfest med markedsboder i hele byen, selvfølgelig krydret med gedigen tysk folkemusik, madboder og øltelte. Der var nok at se på rundt om i byen, og alle dagene under opholdet var gæsterne begunstiget af en flot sensommervejr. En rigtig ”Indian Summer” eller som tyskerne kalder det: ”Goldene Oktober”.

Aftenen bød på et afskedsparty på en af byens bondegårde, inden bussen kørte de 725 km hjem til Fredensborg om mandagen.

 

Berleburg-Klubben har i dagene 27. april til 1. maj haft besøg fra den tyske venskabsby Bad Berleburg.

De tyske gæster fra klubbens søsterforening Fredensborg-Ring blev modtaget på Brandstationen i Fredensborg, hvor de 2 bestyrelser fik lejlighed til at drøfte planerne for efterårets arrangementer i anledning af 50 års jubilæet mellem de 2 byer.

Lørdag 28. april var vi 17 personer på tur i Hovedstaden, hvor der føst var besøg i Frederiksberg Have og bagefter i Dyrehaven, som blev betragtet fra 4 hestevogne i den flotte forårsskov. Gæsterne var i sær betaget af dem mange horte, som man kom ganske tæt på. 

Efter køreturen i Dyrehaven gik turen til Bakken, hvor der var lejlighed til at se nærmere på Danmarks ældste forlystelsespark, samt til en god gang aftensmad, inden turen gik tilbage til Fredensborghusene, hvor gæsterne var indlogeret.

Søndag 29. april var alle på rundtur i Nordsjælland med besøg ved en række seværdigheder. Vikingebopladsen i Frederikssund og havnen i Lynæs, naturligvis med en fiskebuffet som frokostanretning. Turen gik også til Nordkysten ved Tisvilde, hvor de danske strande jo trækker de tyske gæster hen. Eftermiddagskaffen stod Pia og Olav for i haven i Græsted.

Mandag 30. april var alle gæsterne på besøg på Rådhuset i Kokkedal, hvor borgmester Thomas Lykke Pedersen, viceborgmester Ulla Hardy-Hansen og formanden for kommunens venskabsbysamarbejde Thomas von Jessen tog i mod. 

I anledning af 50 års jubilæet, havde Fredensborg-Ring medbragt et maleri af en tysk kunstner, og som forestiller slottet i Bad Berleburg. Maleriet skal hænges op på rådhuset, således at byens borgere også kan få glæde af billedet.

Mandag aften var klubbens medlemmer inviteret til hyggeaften med de tyske venner i Lindehuset i Fredensborg, til kinabuffet og diverse drikkevarer.

 

Tirsdag 1. maj er gæsterne igen draget de 725 km sydover til delstaten Nordrhein-Westfalen.


 

2017:

Bustur til Bad Berleburg - besøg ved den årlige Schützenfest 29.juni - 4. juli  

Vi blev allesammen modtaget af Fredensborg-Ring (vores søsterforening i Berleburg) torsdag aften, efter de 12 timers buskørsel, til “Weinbrunnenfest” med grillmad m.v. 

Arrangementet fandt sted midt i Bad Berleburg på en græsplæne hvor der var opstillet nogle pavilloner i det fine sommervejr. Der var også opstillet en “vinbrønd” (deraf navnet) hvor som fyldt med rødvin til grillmaden. Men der blev også serveret øl, vand og kaffe.

Fredag gik turen sydpå til Siegerland, hvor vi besøgte en trækulsmile og kilderne hvor floderne Lahn og Sieg har deres udspring. Fredag aften startede den traditionsrige skyttefest foran slottet. Her var der musik og underholdning samt fakkeltog til slotsgården. Hele pladsen emmede af god stemning i den lune sommeraften.

Lørdag og søndag var der “skyttefest for alle pengene”. Lørdagens fugleskydning var et af højdepunkterne, men også søndagens slotskoncert med 50-mands orkester, samt det store festoptog gennem en stopfyldt hovedgade i byen var en oplevelse. Selvfølgelig deltog Berleburg-Klubben med en mindre gruppe og med Dannebrog i spidsen i dette optog.

Eftermiddagen bød på masser af musikalsk underholdning på skyttepladsen “oppe i bjergene”. HKH prinsesse Benedikte deltog i festlighederne og var i front i den store Polonæse på skyttepladsen.

Mandag var der arrangeret udflugt i kommunen. Vi gjorde holdt i Wunderthausen hvor vi besøgte et arbejdende træværksted. Her fik deltagerne lejlighed til at købe forskellige håndlavede trævarer med hjem.

Efterfølgende blev der afholdt Picnic i det grønne, hvilket også var arrangeret af Fredensborg-Ring.

Mandag aften var det tid til at tage afsked med Bad Berleburg for denne gang, hvilket traditionen tro fandt sted på Hof Klingelbach med “øl og pølser”.


 

2016:

Kunstbesøg fra Bad Berleburg - samt masser af hyggeligt samvær 1. - 4. september  

 

Torsdag den 1. september ankom gruppen på i alt 44 personer fra Bad Berleburg og blev indkvarteret dels på Asminderød Kro, Fredensborghusene og Danhostel. Herudover var 3 gæster privat indlogeret.

Berleburg-Klubben havde sørget for et modtagelsearrangement i Sejlklubbens lokaler i Sørup, og her var såvel borgmester Thomas Lykke Pedersen som formanden for venskabsbykomiteen Christian de Jonquiéres tilstede, for at byde de tyske gæster velkommen.

I gruppen fra Bad Berleburg var deltagere fra foreningen Fredensborg-Ring samt 14 kunstere fra Wittgensteiner Kunstgesellschaft. Desuden var byens viceborgmester og den administrative chef for venskabsbysamarbejdet blandt deltagerne.

 

 

Fredag 2. september var der arrangeret en udflugt med bus, hvor deltagerne kunne vælge mellem at besøge Louisiana i Humlebæk eller Kronborg / Søfartsmuseet i Helsingør. Der var 25 gæster på Louisiana og 20 gæster i Helsingør. Om aftenen blev gæsterne modtaget på molen i Sletten havn, hvorefter der var endnu et hyggeligt aftenarrangement på Strandlyst i Humlebæk for den tyske delegation.

 

Lørdag 3. september var gæsterne først på en spændende busrundtur i Fredensborg kommune, således at gæsterne kunne få en god fornemmelse af kommunen. Kl. 11,00 ankom gæsterne til Humlebæk bibliotek, hvor der var fernisering på en kunstudstilling med de 14 deltagende kunstnere. Kunstnerne havde medbragt værker som i hele september måned kan ses på biblioteket. Udstillingen er kommet i stand efter samarbejde med Kunstforeningen i Humlebæk. Udstillingen er et genbesøg, efter at kunstnerne fra Humlebæk i 2015 havde en udstilling i Bad Berleburg. Fredensborgs politikere var repræsenteret ved borgmester Thomas Lykke Pedersen, Ulla Hardy-Hansen, Christian de Jonquiéres samt Per Frost Henriksen. Selve åbningen blev overværet af mere end 80 personer.

Efter åbningen af udstillingen, kørte gæsterne til Esrum Sø, hvor der var arrangeret en picnik for gæsterne. Herefter var der besøg ved Skipperhuset og i Slotsparken, inden turen gik til Frederiksborg slot i Hillerød.
Om aftenen var der arrangeret en festaften i Lindehuset med hvide duge på bordene og en lækker menu, leveret fra restaurant Golfen i Fredensborg. Der blev både holdt taler, sunget og skålet og alle gav udtryk for at de var meget tilfredse med besøget i Fredensborg kommune. I forbindelse med aftenarrangementet blev Günther & Hertha Hirschhäuser fra Berleburg hædret med et æresmedlemsskab af Berleburg-Klubben og med gaver for deres mangeårige arbejde for det dansk/tyske venskabsbysamarbejde.

Flere af deltagerne var iøvrigt i Fredensborg for første gang, men ikke sidste gang, lød kommentarerne fra disse.

 

Søndag 4. september blev der vinket farvel og på gensyn til deltagerne, som med smil på læben tog afsked med Fredensborg.


 

2015:

40 års venskabsby-jubilæum fejret 2. - 6. juli 

 

Den 6. september 2015 er det 40 år siden Fredensborg-Humlebæk og Bad Berleburg kommuner underskrev aftalen om venskabsbysamarbejdet mellem de 2 kommuner. Fredensborg havde herved fået sin første officielle venskabsby. Uofficielt havde der jo været samarbejde mellem de 2 byer siden 1968, idet samarbejdet indtil da lå i hænderne på de 2 foreninger Berleburg-Klubben og Fredensborg-Ring.

Det er fortsat de 2 foreninger som er “daglige tovholdere” på forbindelserne mellem Danmark og Tyskland.Dette var også tilfældet med afviklingen af jubilæumsaktiviteterne i 2015. 

90 gæster fra Danmark deltog i festlighederne i Bad Berleburg, som var planlagt til at foregå samtidig med at der var Skyttefest i byen.

Ved ankomsten torsdag aften 2. juli, var der gæsterne modtaget i Bad Berleburgs Bürgerhaus af borgmester Bernd Fuhrmann.

Det var en stor glæde for deltagerne, at HKH prinsesse Benedikte også lagde vejen forbi, for at deltage i festlighederne.

Den musikalske underholdning i Bürgerhaus, og efterfølgende på Markedspladsen, tog Fredensborg Brass Ensemble sig af på fornemste vis.

 

Fredag den 3. juli var der arrangeret en bustur rundt i Berleburg Kommune (Wittgenstein-området), hvor den tidligere skoledirektør Bernd Brömmeling var guide. Undervejs var der en hyggelig frokostpause ved en skihytte i skoven ved Wunderhausen i kommunens nodlige udkant.

Med i gruppen ved besøget i Bad Berleburg var der 15 kunstnere fra Kunstforeningen for Humlebæk og Omegn, som benyttede dagen til at etablere en udstilling i Sparkasse Wittgenstein med de lokale kunstnere fra Fredensborg Kommune.

Udstillingen blev indviet sidst på eftermiddagen under overværelse af HKH prinsesse Benedikte.

 

Fredag aften kl. 18,30, efter ferniseringen af kunstudstillingen, startedde skyttefesten på Goetheplatz ved slottet. Festen fortsatte lørdag og søndag efter skytteforeningens 177-årige traditioner. Søndag med det store festoptog gennem Berleburg, hvor en del af den danske delegation også var deltagere - incl. Brass Ensemblet. 

 

Lørdag eftermiddag var der arrangeret endnu en bustur. Dennegang til en hyggelige vandretur i skoven på "Wittgensteiner Kunstvandrevej". På en rute gennem skoven er der opstillet flere store kunstværker. 

  

Søndag formiddag var den officielle del af delegationen fra Fredensborg inviteret på besøg på slottet i Bad Berleburg, hvor HKH prinsesse Benedikte tog imod gæsterne i haven i de dejlige sommervejr.

 

Mandag gik turen tilbage til Fredensborg, efter nogle spændende men varme dage i den tyske venskabsby.


 

 

2014:

Foreningstur / Venskabstræf ved Mosel i september. 

47 medlemmer af Berleburg-Klubben har været på en bustur til Neumagen-Dhron ved Mosel.

Her mødtes vi til hyggeligt samvær med medlemmer fra foreningens søsterforening i Bad Berleburg (Fredensborg-Ring).

Fra gammel tid har Berleburg haft relationer til Neumagen-Dhron, så det var helt naturligt at lave et venskabsbytræf i Tysklands ældste vinby.

Under besøget, var der arrangeret fælles vinsmagning med en lokal vinbonde, ligesom grupperne var på en fælles sejltur på Moselfloden. Turen gik gennem en af sluserne og til Bernkastel-Kues. 

Der var endvidere lavet en fælles bustur til Luxembourg med sightseeing i det spændene lilleputland, der ligger blot en time fra Neumagen-Dhron. 

Da der er godt 950 km fra Fredensborg til Neumagen, havde Berleburg-Klubben på udturen, lavet en pause i Hamburg således at turen blev delt i 2 etaper. 

På vejen hjem gik turen langs Rhinen, og med ophold ved Loreley og i Rüdesheim. Herefter var der arrangeret overnatning i Fulda og i Celle.

Hele turen blev gennemført i flot sensommervejr, med masser af sol.

Skyttefest i Bad Berleburg - juli 2014.

Udsigten ved Kahler AstenBerleburg-Klubbens årlige bustur til skyttefest i Berleburg foregik i dagene 3. - 8. juli med start kl. 06,00 ved Benediktehjemmet / ”Den gamle Brugs”. 

Efter ankomst og indkvartering af de 25 deltagere, var der arrangeret et velkomstarrangement, for de danske og tyske venner. I år foregik det på den højt beliggende Kriegerplatz i Bad Berleburg.

Berleburg-Klubben havde arrangeret 2 udflugter under opholdet. Den første foregik fredag med bus i området omkring Berleburg, med besøg på det højeste punkt “Kahler Asten” (843 m) og herefter var der frokost på Hotel Schütte i Oberkirchen.

Fredag aften kl. 18,30 startede selve skyttefesten på Goetheplatz ved slottet i byen. Men p.g.a af VM i fodbold, hvor Tyskland skulle spille 1/4-filnale, blev arrangementet “skubbet lidt”.


Både lørdag og og søndag stod i skyttefestens tegn. Her taler vi om en byfest af dimensioner med mange tusinde deltagere både i byen og på selve skyttepladsen.

Efter at festlighederne var afsluttet, var der mandag bestilt billetter til en togtur med lokalbanen til Siegen. En rigtig flot togtur med lokalbanen, hvor klubbens tyske venner var guider i Siegen, som er områdets “hovedstad" (en by med ca. 100.000 indbyggere). I Siegen var der tid til både sightseeing frokostpause og shopping.

Mandag aften blev hele gruppen modtaget af klubbens søsterforening Fredensborg-Ring til en hyggelig afslutningsseance med mad og drikke. Også i år var det i herligt solskin på terrassen på Hof Klingelbach. Ja, solen skinnede under hele besøget.

Tirsdag 8. juli efter morgenmaden startede bussen med kurs mod Fredensborg, hvor vi var tilbage kl. 20,30.

 

Fredensborg-Ring og TSV-Aue / Wingeshausen på besøg i Fredensborg 29. maj til 1. juni 


Fra F-R og TSV besøg maj 2014I Fredensborg var der igen besøg fra kommunens tyske venskabsby Bad Berleburg. 32 gæster havde fundet vej til Fredensborg, hvor gæsterne var indlogeret på Fredensborg Vandrerhjem (Danhostel).

Besøgsgruppen var dels en delegation fra Berleburg-Klubbens søsterforening Fredensborg-Ring, og dels delegation fra fodboldklubben i Aue-Wingeshausen, der er en af en række småbyer rundt om Berleburg.
Som følge af fællesbesøget, var såvel Fredensborg Boldklub, som Berleburg-Klubben værter ved besøget.

Udover hyggeligt samvær, var gæsterne på sightseeing i kommunen og herudover var der bl.a.et på besøg på det nye Søfartsmuseum i Helsingør. Samme dag myldrede det med mennesker i Helsingør, da der blev afviklet et stort internationalt cykelløb i byen. Efter busturen havde Berleburg-Klubben sørget for en hyggelig afslutning på ved et arrangement i foreningshuset Strandlyst i Sletten.
Der var også arrangeret “fodboldlandskamp” på Fredensborg Stadion mellem de 2 fodboldklubber. Fredensborg vandt opgøret med 2-1. 

Herefter fik gæster lejlighed til at besøge Fredensborg Slot og slotpark, hvor der der på slotspladsen var veteranbiludstilling. Om aftenen var FBI (Team 83) værter ved en rigtig god festaften, hvor der var god mad fra Den Fredelige Kinastue i Fredensborg. 

 


 

 

2013:
Mange besøgene ved Südwestfalen Tage i Bad Berleburg i september 2013
 

Arrangementerne ved den store byfest i Bad Berleburg (Südwestfalen Tage) var et tilløbsstykke uden lige. Arrangørerne har anslået, at der var omkring 50.000 gæster i byen lørdag/søndag den 14. - 15. september 2013 til de mange aktiviteter i byen. Berleburg-Klubben deltog med 8 personer i de festlige dage.

Der var boder gennem hele hovedgaden (Poststrasse), på Markedspladsen og på og omkring slotspladsen, så hele bykernen var afspærret for trafik. 

Det traditionelle træmarked (Holzmarkt), som normalt afholdes på dette tidspunkt, indgik også i programmet. Der var blandt andet lavet et 27 meter langt bord-bænkesæt, udskåret af en træstamme. 

Fredensborg-Ring og Berleburg-Klubben havde, i samarbejde med Berleburg Kommune, et telt med turistmateriale om Fredensborg og Nordsjælland. Formålet var naturligvis, at sælge "Kongernes Nordsjælland" til tyske turister. Boden var derfor fint udsmykket med flag og bl.a. med fotos fra Fredensborg Slot.

Vejrmæssigt var lørdagen lidt trist, da den startede med let regn. Men over middag klarede det op, og søndagen var rigtig fin, med sol og temperaturer omkring 18 grader. 

175 års jubilæum i Skytteforeningen i Bad Berleburg

Berleburg slot med faneBerleburg-Klubben deltog i den årlige skyttefest i Fredensborgs tyske venskabsby Berleburg.

 Der var 51 deltagere fra Berleburg-Klubben samt 4 officielle deltagere fra Fredensborg Kommune, med borgmester Thomas Lykke Pedersen i spidsen.

 Berleburg-Klubben havde som sædvanligt lavet en 6 dages-tur til Tyskland, og der var arrangeret et par spændende udflugter i omegnen af Berleburg i dagene før og efter selve Skyttefesten, som fandt sted fredag eftermiddag til sent søndag aften.

 Efter en hyggelig modtagelsesaften om torsdagen sammen med klubbens søsterforening i Bad Berleburg, Fredensborg-Ring, og hvor også byens borgmester Bernd Fuhrmann deltog, var der fredag en udflugt med bus til Edersee og Schloss Waldeck for deltagerne. Der var desuden en udflugt til den nyetablerede Wisentepark, hvor de europæiske Bisoner holder til. Derefter besøgte man den lokale skiffermine i byen Raumland, lige udenfor Berleburg.

 Fredag aften samt lørdag og søndag var hele byen på den anden ende, da skyttefesten er en helt fantastisk byfest. Her er der mange tusinde deltagere i aktiviteterne sammen med Skytteforeningen, der er en an byens største foreninger med over 1.600 medlemmer. Masser af musik, fest og farver overalt er en stor oplevelse for de mange deltagere.

Fredag aften er der fakkeltog til slottet, og lørdag finder selve fugleskydningskonkurrencen sted på skyttepladsen oppe i skovene over Berleburg. Søndag er der optog gennem byen med hele 8 musikkorps. Et optog som i år var mere end en kilometer langt, og hvor der var over 5.000 tilskuere på hovedgaden i Berleburg. Berleburg-Klubben deltog naturligvis med foreningsfanen gennem byen, således at Dannebrog også blev præsenteret på fornem vis. Dette fik naturligvis prinsesse Benedikte med familie til at hilse særskilt på den danske delegation fra Fredensborg.

 Prinsesse Benedikte, prins Richard og prins Gustav deltog i hele festen, og var med i front ved den store Polonæse på skyttepladsen. Herefter var der ”musik på taget”, også en festlig tradition ved Berleburgs skyttefest.

 Alle deltagerne er vendt glade hjem, efter nogle begivenhedsrige dage, hvor vejret spillede med. Der var sol og op til 31 grader i den midttyske by i Nordrhein-Westfalen. 

 

 

Valdemarsdag på Kronborg 2013 

Olav Andersen som årets fanebærerBerleburg-Klubben deltog igen i den årlige Valdemarsfest i Helsingør, hvor over 500 deltagere fejrede Valdemarsdag. 

Helsingør Pigegarde var i spidsen for optoget gennem Helsingør. 

Der var mange foreninger med Dannebrogsfaner, og Olav Andersen var årets fanebærer for Berleburg-Klubben. 

Helsingør Pigegarde

 


 

2012:

42 deltagere var med ved Berleburg-Klubbens tur til Skyttefesten i Bad Berleburg, som fandt sted 28. juni - 3. juli 2012

Som sædvanligt var der fest og farver over Berleburg-Klubbens tur til Skyttefest i Fredensborgs tyske venskabsby. Klubben afholdt denne gang modtagelsesfest med grillmad og Krombacher hos Kalli Radenbach i Berghausen, lige uden for Berleburg.

Fredag var der arrangeret en tur til Ginsburg ved Hilchenbach. En dejlig vandretur gennem skoven og Gullachsuppe til alle på den hyggelige cafe ved den gamle borg.

Fredag aften var der fest på Goetheplatz og Berleburg Slot, en dejlig varm aften midt i byen. Lørdag var der fugleskydningskonkurrence, og Bjarke Johansen fik Fredensborg-Rings flotte pokal med hjem. Søndag eftermiddag var det store festoptog gennem byen, med Dannebrog i spidsen. Der var Polonæse med prinsesse Benedikte og bagefter var der musik på taget, ligesom der plejer. Om aftenen stod den på fortsat fest og "freibier".

Mandag var vi først på besøg i Rompels store nye byggemarked, hvorefter frokostbuffeten stod klar i Hof Teiche i Wittgensteiner Schweiz. Herefter var vi inviteret på et spændende besøg i det gamle "Backhaus" i Wunderthausen, hvor Tobias Riedesel med familie tog imod.

Deltagerne var glade for endnu en vellykket tur til Skyttefest i den tyske venskabsby i Nordrhein-Westfalen.

Medlemmerne er allerede begyndt at melde tilbage for at deltage i næste års store jubilæumsfest, når Skytteforeningen i Berleburg fejrer 175 jubilæum. 

 

Indholdsrigt program ved besøget fra Bad Berleburg 7. – 10. juni 2012

 

Berleburg-Klubben har netop været værter ved et vellykket program for vores venner i den tyske søsterforening Fredensborg-Ring.

 

Vennerne fra den tyske venskabsby blev torsdag aften modtaget af bestyrelsen ved et arrangement i FBI´s klubhus på Fredensborg Stadion. Her var der sørget for mad og drikke til gæsterne, som efter 12 timers buskørsel var nået til Fredensborg.

 

Der var herefter besøg ved Højsager Mølle, hvor Møllegruppen tog imod delegationen.Fredag var der arrangeret en rundtur i Fredensborg kommune, som startede med modtagelse hos borgmester Thomas Lykke Pedersen på rådhuset i Kokkedal.

De tyske gæster fik en fin rundvisning med fortælling om møllen og dens historie. Gæsterne fik desuden besigtiget møllen fra top til tå.

 

Da vejret om eftermiddagen ikke var specielt velegnet til udendørs aktiviteter, blev programmet ændret, således at Esrum Kloster og Esrum Møllegård blev besigtiget.

Om aftenen var der fællesspisning med Berleburg-Klubbens medlemmer i Strandlyst ved havnen i Sletten.

 

Lørdag var der udflugt til København med tog fra Fredensborg. Her fik deltagerne indledningsvis mulighed for at opleve byen fra søsiden, idet der var arrangeret en havne- og kanalrundfart.

Dernæst besøgte vi den flotte sandskulpturfestival ved havnen samt Amalienborg slot og Marmorkirken.

 

Efter frokost og byrundtur, var der besøg i Tivoli, så alle var trætte da togturen sluttede i Fredensborg ved midnatstid.

 

Nogle af gæsterne boede privat, og nogle i Fredensborghusene og på Danhostel, og søndag tog gæsterne hjem til Bad Berleburg. Alle var glade og mættede med indtryk fra venskabsbyen Fredensborg og Kongernes Nordsjælland.
 

Nu glæder Berleburg-Klubbens medlemmer sig til et gensyn med de tyske venner ved den årlige skyttefest i Bad Berleburg.

 

Berleburg-Klubben på tur til Flensburg og omegn

 

I dagene 20. - 21. april 2012 var 45 medlemmer af klubben på tur til Flensborg, hvor deltagerne startede med en herlig sejltur på Flensborg Fjord med M/S Viking.

Ombord var frokosten klar til deltagerne.

Herefter blev alle deltagerne indlogeret på Ayun Hotel, der ligger centralt i byen.

Der var også tid til at kigge nærmere på den gamle danske havneby, inden alle blev samlet til fællesspisning på Hansens Bryghus.

Der var en rigtig god stemning på Restauranten, hvor der blev serveret "Meterøl" til deltagerne.

Dagen efter kørte bussen først til Dannevirke, hvor der var tid til at bese de gamle fæstningsanlæg.

Viking i Flensburg

Herefter fortsatte bussen vestpå, hvor havnebyen Husum var målet. Her var vi begunstiget af et dejligt forårsvejr, således at frokosten kunne indtages ved havnen eller i på byens torv.

Turen sluttede med en indkøbspause hos Fleggaard i Harrislee, inden bussen kørte tilbage til Fredensborg. Man kan jo ligeså godt få fyldt lidt op på hylderne, når man nu alligevel er på tur syd for grænsen.

Det er første gang klubben har lavet en fællestur, uden deltagelse af Fredensborg-Ring, men deltagerne gav udtryk for, at det ikke skal være den sidste tur af denne type. 


 

2011:

Berleburg-Klubben var i dagene 23. -26. september 2011 på fællestur med Fredensborg-Ring fra Bad Berleburg i Neumagen-Dhron ved Moselfloden

Neumagen, der ligger ca. 30 km fra Trier, har fælles historie med Berleburg, og siden Middelalderen har Fyrstehuset i Berleburg haft Grevestatus i Neumagen.

Ved besøget var de 2 grupper på fælles byvandring med besøg på byens lokale museum. Grupperne blev herefter modtaget af borgmester Willi Herres i byens Bürgerhaus.

Efter frokosten på Hotel zum Anker  var der arrangeret vandretur i de smukke vinbjerge langs floden. Her fortalte vinbonde Michael Jüngling om vinproduktionen og om hvordan vinmarkerne bliver dyrket.

Efterfølgende var der arrangeret vinsmagning for deltagerne. Herefter var byen afspærret i anledning af den årlige vinfest, hvor der var fyldt med boder, musik og liflig vin.

Der var også tid til et besøg i nabobyen Bernkastel-Kues, som ligger meget smuk ved floden. Flere af deltagerne gik den stejle vej til borgen Landshut, hvorfra der er en fantastisk udsigt over området.


Til slut var deltagerne på sejltur på floden med en nybygget kopi af et gammelt romervinskab, der nærmest er bygget som et vikingeskib. (foto) 

 

Begunstiget af et meget flot sensommervejr, betød det at deltagerne havde en rigtig god tur, med mange oplevelser sammen med de tyske venner fra Berleburg.

Flot omtale af turen til Skyttefest i Bad Berleburg i Uge-Nyt, Fredensborg:

http://fredensborg.lokalavisen.dk/til-skyttefest-med-prinsesse-benedikte-/20110712/artikler/707129669/1042 

 2010:

På jazztur til Hamburg og Bad Berleburg med "Kong Hans Kongelige Hofkapel"

 

Kong Hans i Cotton Club60 glade jazzfolk var i dagene 13. - 16. august 2010 på jazztur til Tyskland, arrangeret i samarbejde med Fredensborg Jazzklub.

Turen gik først til Hamburg, hvor der var tid til lidt sightseeing og en havnerundfart, inden der var musikalsk underholdning på den spændende Cotton Club i hjertet af Hamburg. Her spillede det medbragte jazzorkester herlig Ball-Roomjazz hele aftenen.

Lørdag gik turen til Bad Berleburg, men først var der koncert i Biergarden på Gasthof Vogt i Oberkirchen lige nord for Bad Berleburg. Der var også tid til en lille spadseretur i den idylliske by i Hochsauerland. Dagen sluttede med god mad i restauranten med drikkevarer ad libitum, så stemningen var helt i top.

Søndag var deltagerne på en guidet spadseretur i Bad Berleburg, herunder med en tur i bjergene omkring byen. Efterfølgende var der besøg på slottet. De danske gæster blev her modtaget af HKH prinsesse Benedikte i slotsgården.

Efter den fornemme modtagelse, var der rundvisning i slottets lokaliteter og museum, og herefter blev der også tid til at kigge på mange spændende veteranbiler, idet der også var "Oldtimer-træf" i byen.

Om eftermiddagen var turens 3. koncert, som fandt sted i Bürgerhaus i Bad Berleburg. Dagen sluttede med en rigtig god middag på  restaurant "Hubertus-Stube", og der var ingen der gik sultne i seng.

Mandag gik turen atter mod Danmark efter nogle hektiske men spændende og indholdsrige dage.

Ole Holde overrækker en bog til HKH prinsesse Benedikte

 

 

 

 Fredensborgs borgmester, ”skyttekonge” i den tyske venskabsby

 

Borgmesteren som fanebærerBorgmester Thomas Lykke Pedersen deltog, sammen med viceborgmester Ulla Hardy-Hansen og byrådsmedlemmerne Hanne Berg og Flemming Rømer i den årlige skyttefest i Bad Berleburg. Turen var arrangeret af Berleburg-Klubben, og fandt sted i dagene 1. - 6. juli 2010.

 

Berleburg-Klubben havde arrangeret en bustur til skyttefesten, og de 50 deltagere i turen fik en festlig, men også meget varm fornøjelse i de 5 dage, idet termometeret sneg sig op på mellem 35 og 38 gr.

Efter en varm velkomst i byens Bürgerhaus, var der dagen efter arrangeret en spændende bustur til Bigge See, hvor der var bestilt en sejltur på den smukt beliggende sø ved Olpe i Hochsauerland.

 

Om aftenen startede Skyttefesten med fakkeltog og midnatsfest i byen, og lørdag var der den traditionelle fugleskydning på skyttepladsen oppe i bjergene.
Borgmester Thomas Lykke Pedersen deltog i præmieskydningen om skytteforeningens gæstepræmie, og med et enkelt skud med salonriflen var gevinsten i hus.


Thomas Lykke Pedersen var også deltager i det store festoptog søndag gennem byen og til skyttepladsen i bjergene. En yderst varm, men spændende oplevelse fortalte borgmesteren efterfølgende.

Musik på taget - en festlig tradition

I søndagens store optog, der trak flere tusinde tilskuere på gaderne, var han fanebærer i 1. Skyttekompagni, sammen med formanden for Berleburg-Klubben Ole Holde og bestyrelsesmedlem Olav Bruun Andersen. Det var noget som gav respekt i byen, at Fredensborgs borgmester ”svingede” Dannebrog gennem Bad Berleburg.

I forbindelse med besøget, fik Thomas Lykke Pedersen og de øvrige byrådsmedlemmer også lejlighed til at drøfte venskabsbysamarbejdet med Bad Berleburgs borgmester Bernd Fuhrmann samt repræsentanter for de 5 partier i byrådet i Berleburg.

Besøget var desuden præget af VM i fodbold, og især kampen mellem Tyskland og Argentina var en fantastisk oplevelse for deltagerne, som fik set hvordan tyskerne rigtigt fik festet igennem efter 4 – 0 sejren. Efter skyttefesten var der om mandagen arrangeret frokost i en flot beliggende skihytte i Girkhausen, som er en af de små byer i omegnen af Bad Berleburg.

 

Berleburg-Klubbebs søsterforening, Fredensborg-Ring havde mandag aften sørget for at vi ikke skulle drage sultne og tørstige hjem fra den tyske venskabsby.

Fra sejlturen på Bigge See 

 

Generalforsamling i Berleburg-Klubben 23. februar 2010


John Macko blev valgt som dirigent, hvorefter formanden Ole Holde aflagde beretning om foreningens virksomhed. Beretningen blev godkendt af generalforsamlingen.

Herefter drøftedes kommende aktiviteter i 2010, og der var stor interesse for at deltage i den årlige Skyttefest i Bad Berleburg, men også i at gentage turen fra 2003 til Neumagen-Dhron ved Mosel.

Der blev lavet en vejledende afstemning om at arrangere en bustur delt op på de 2 destinationer, herunder en kombineret tur. Blandt de 35 fremmødte var der 17 interesserede i en bustur til Skyttefesten. Der var 22 interesserede i en bustur til Neumagen-Dhron i september og 11 var interesseret i en kombineret tur, med første stop ved Mosel og derefter Skyttefest "på vej hjem".

Bestyrelsen har udsendt en egentlig tilmeldingblanket til alle medlemmer (enten via mail eller på papir), hvor også samkørsel i personbiler indgår som en mulig transportform. Sidste frist for at få en afklaring er 23. marts 2010.

 

Der var genvalg af bestyrelse og revisor, medens Søren Sørensen blev nyvalgt som suppleant.

Regnskabet blev godkendt af genralforsamlingen, og kontingentsatserne for 2011 blev godkendt uændret.

 

 

Formanden oplyste, at foreningen også i 2010 deltager i Valdemarsdagsoptoget på Kronborg den 15. juni. 

Generalfors. BLB. 2010

 


 

2009:

Efterårsmøde i Berleburg-Klubben

 

33 medlemmer var mødt frem til en hyggelig medlemsaften med spisning i Fredensborg Bio (kælderen) tirsdag den 27. oktober 2009.

 

Efter lidt god mad fra en kold buffet, med øl og snaps m.v. blev der vist fotos fra besøget fra Bad Berleburg i maj 2009. Der blev også vist billeder fra turene til Skyttefesten i juli 2009 og jazzturen i august 2009.

 

Ved generalforsamlingen omkring 1. marts 2010 skal medlemmer drøfte aktiviteterne i det kommende år.

BLB-mode 271009

  

Jazztur til Hamburg og Bad Berleburg.

 

60 glade jazzfans var i dagene 14. - 17. august 2009 på bustur med The Spirit og New Orleans. Turen var blevet til i samarbejde med Fredensborg Jazzklub.

 

Der var 3 jazzkoncerter og sightseeing i Hamburg og i Bad Berleburg. Der var desuden fornem modtagelse hos HKH Prinsesse Benedikte, rundvisning på slottet i Berleburg og meget mere på programmet ved årets tur til Let´s Dixi i Bad Berleburg.

 

Busturen gik først til Hamburg, hvor der var arrangeret en havnerundfart om eftermiddagen. Med det fine sommervejr, var det en god oplevelse at se den store Containerhavn m.m.

Om aftenen var der fællesspisning, inden vi alle fulgtes med The Spirit of New Orleans, som skulle spille i Cotton Club i hjertet af Hamburg. Det er et gammelt og meget velanskrevet jazzsted med historie tilbage til 1959. Et spændende sted hvor der blev fyldt op til sidste plads. Stemningen var helt i top i mange timer.

 


Efter overnatning på Mercure Hotel an der Messe, kørte bussen videre til det smukke gamle hotel Schütte i Oberkirchen lige uden for Bad Berleburg.

 

Her spillede det "medbragte" jazzband nogle timer i hotellets Biergarten. Det var det mest pragtfulde sommervejr, og bagefter var der arrangeret en lækker aftensmenu i hotellets restaurant for alle deltagerne. 

 

Under middagen spillede The Spirit of New Orleans nogle numre fra vort hjemlands sangskatte, og deltagerne sang med. Det var rigtig hyggeligt. 

 

Herefter kørte vi alle videre til hotellerne i Bad Berleburg, hvor vi var fremme sidst på aftenen. 

The Spirit of New Orleans

Søndag, lige efter morgenmaden, mødtes vi på Markedspladsen i Bad Berleburg, for at gå en tur op i bjergene. Herfra kunne vi alle nyde den storslåede udsigt over byen og landskabet.

 

På Landbrugsmuseet Hof Espe blev gruppen modtaget af viceborgmester Herman Kaiser. Her var der sørget for, at deltagerne kunne få en forfriskning. Turen fortsatte til slottet, hvor deltagerne blev modtaget af HKH Prinsesse Benedikte. Bagefter var der rundvisning på Berleburg Slot. 

 

Efter frokosten, der var arrangeret i den nyindrettede restaurant Schloss Schänke beliggende i en del af slottet, var der gjort klar til koncert nr. 3 på turen, nemlig Let´s Dixi arrangementet på byens Markedsplads.

 

Sommersolen skinnede fra en skyfri himmel, og temperaturen sneg sig over de 30 grader, så der var god gang i fadølshanerne i Turistforeningens bod på pladsen.

Preben Nissen på sin harmonika

Efter jazzen var der arrangeret fællesspisning i Hubertusstube, som er en rigtig hyggelig tysk restaurant tæt ved Markedspladsen. Også her var der fællessang, efter at vi havde indtaget god gedigen tysk mad. 

 

Mandag, efter morgenmaden på hotellerne, var der afgang med bussen tilbage til Nordsjælland. På turen hjem i bussen underholdt orkesterleder Preben Nissen deltagerne på sin harmonika, og vi sang glade med.

 

Alle deltagerne tilkendegav ved hjemkomsten, at de var godt tilfredse med turen.

 

 

Der er allerede fuld gang i planerne om at gentage turen i august 2010. Her vil det være Kong Hans Kongelige Hofkapel, der sørger for den musikalske underholdning.

 


Gæsterne nyder det fine vejr og den herlige jazzmusik på Markedspladsen i Bad Berleburg

 

 

 

 

Til Skyttefest i kommunens tyske venskabsby, Bad Berleburg

 

Ole, Olav og Nanna25 medlemmer af Berleburg-Klubben var i dagene 2. – 7. juli 2009 deltagere i den årlige skyttefest, som er en fantastisk folkefest, der varer i 3 dage. 

 

Som sædvanlig når Berleburg-Klubbens medlemmer er til Skyttefest, er der modtagelsesaften hos Birgit og Helmut Rompel. Det tyske ægtepar, der også gennem årene adskillige gange har besøgt Fredensborg, er altid parate til at tage imod de danske gæster, og i år blev der serveret lækker grillmad.

 

Familien Rompel havde i år sørget for, at der blev arrangeret en bustur i det smukke Wittgenstein, som er området hvor Berleburg er beliggende i delstaten Nordrhein-Westfalen. I forbindelse med turen var der bestilt en gedigen tysk frokost i en spændende gårdhaverestaurant i Dodenau, og alle deltagerne blev godt mætte.

 

 

Skyttefesten startede fredag aften med et stort fakkeltog, og lørdag formiddag var der fugleskydningskonkurrence. Igen i år havde Berleburg-Klubbens søsterforening, Fredensborg-Ring, sørget for at der var en pokal til de danske deltagere. Det var Olav Andersens datter Nanna, der fik den flotte pokal med hjem. 

 

Prinsesse Benedikte, Bernd Fuhrmann og Ole Holde

Skyttesten havde også besøg af HKH Prinsesse Benedikte. Hun deltog i front i den store Polonæse med den nyslåede skyttekonge, og sammen åbnede de den efterfølgende dans.

 

Berleburg-Klubbens fine nye fane, som foreningen modtog fra Danmarks-Samfundet på Valdemarsdag, blev af formanden Ole Holde præsenteret for Prinsesse Benedikte og Berleburgs borgmester Bernd Fuhrmann. Fanen havde klubben selvfølgelig også med i det store optog gennem byen, hvor flere tusinde tilskuere var på gaden.

 

Alle deltagerne havde en rigtig festlig oplevelse med masser af gæstfrihed, musik og godt tysk øl, og festdagene sluttede med en hyggelig sammenkomst på Hof Klingelbach. Her blev bestyrelsesmedlem Olav Andersen slået til ridder ved en ceremoni etableret af Elisabeth Pohl fra Fredensborg-Ring, og alle deltagere fik serveret gode tyske pølser i rigelige mængder.

 

 

Efter nogle anstrengende, men indholdsrige dage, gik turen tirsdag morgen tilbage til Fredensborg.  

 

Berleburg-Klubben fik egen fane på Valdemarsdag 

 

Valdemarsdag 15. juni 2009Ved Danmarks Samfundets Flagfest på Kronborg slot 15. juni 2009, fik Berleburg-Klubben overrakt en flot fane til brug i venskabsforeningen.

Hvert år på Valdemarsdag afholder Danmarks Samfundet flagfest i Helsingør. "Dannebrogs-dagen" markeres med et flot faneoptog gennem Helsingørs gader, og med Helsingør Pigegarde i spidsen.

I slotsgården på Kronborg var der samlet knap 300 personer for at overvære Danmarks Samfundets festdag. Der var, udover Helsingør Pigegarde, musikalsk underholdning ved Hjemmeværnsorkesteret og der var fællessang og taler af lokalformanden for Danmarks Samfundet Mogens Peuliche, slotforvalter på Kronborg Louise Rue Moos og sognepræst ved Mørdrup Kirke Claus Pontoppidan.

 

Fredensborg Kommunes venskabsforening, Berleburg-Klubben, fik overrakt en flot fane, og formanden Ole Holde tog i mod, sammen med bestyrelsesmedlem Olav Andersen. Begge var i dagens anledning klædt i Berleburgs Skytteuniformer. De mange fremmødte fik også en kort redegørelse om det mangeårige venskabsbysamarbejde mellem Bad Berleburg og Fredensborg. 

 

 

Besøg fra venskabsbyen Berleburg

 

Berleburg-Klubben og Fredensborg Kommune havde besøg fra Bad Berleburg 20. - 24. maj 2009.

 

42 gæster fra Fredensborgs tyske venskabsby besøgte byen i dagene omkring Kristi Himmelfart. Berleburg-Klubbens bestyrelse havde tilrettelagt et spændende program for de mange deltagere, som var på besøg i Fredensborg og omegn.

 

Berleburg-Klubbens formand Ole Holde tog sammen med den øvrige bestyrelse i Berleburgklubben imod gæsterne i Fredensborg Bio. De tyske gæster ankom til byen i en flot udsmykket bus.

Ankomst til FredensborgBerleburgerne var på besøg ved Fredensborg Slot med en guidet rundvining i slotsparken og bagefter i Barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød. Der var også arrangeret sightseeing i København med besøg ved Langelinie og Amalienborg, ligesom der var en guidet rundtur i Ørestaden.

 

Gæsterne fra Bad Berleburg var desuden på rundvisning den gamle del af Helsingør, og de var også på besøg på Helsingør Rådhus, hvor delegationen blev modtaget af borgmester Per Tærsbøl. I forbindelse med turen til Helsingør var der arrangeret en sejltur på Øresund med et besøg i Helsingborg.

 

I forbindelse med besøget, lagde Fredensborg Bio lokaler til en flot  festaften med knap 100 gæster hvor viceborgmester Ole Marthedal, Fredensborg Kommune, var vært.

 

Fredensborg Kommune var med i arrangementet, fordi delegationen fra Bad Berleburg også talte flere officielle gæster, herunder borgmester Bernd Fuhrmann. Ved festaftenen var der musikalsk underholdning ved Fredensborg Brass Ensemble, og gæsterne nød en herlig festmiddag leveret af restauratør Henrik Rasmussen fra Fredensborghusenes restaurant. 

Der blev også tid til et besøg på Fredensborg Kommunes rådhus i Kokkedal med efterfølgende middag og rundvisning i Ungecenteret i Nivå, ligesom der var et aftenarrangement i Foreningshuset Strandlyst ved Sletten Havn i Humlebæk.

 Såvel Berleburg-Klubbens medlemmer, som repræsentanter fra Byrådet og Venskabsbykomiteen i Fredensborg Kommune, var deltagere i arrangementerne  

 

 


2008:

225 Fredensborgere til 750-års byjubilæum i Bad Berleburg

I slutningen af august 2008 kørte 4 busser, fyldt med glade danskere, til et flot og veltilrettelagt byjubilæum i Bad Berleburg.

Ved arrangementet var både foreningslivet og Fredensborg Kommune repræsenteret. Der var musik- og sanggrupper fra Fredensborg, idet både Sletten sangkor, Musikskolen kor samt Fredensborg Brass Ensemble deltog ved den store fest i byen. Ved den store åbningsceremoni talte både Fredensborgs borgmester Olav Aaen og HKH Prinsesse Benedikte.

Herudover deltog Basement Jazzband da orkesteret var med for at deltage i det årlige Let´s Dixi-arrangement, som blev afholdt som en del af jubilæet, og i år med 2 danske jazzorkestre, idet Six Foot Stompers var på besøg 2 uger tidligere.

Der blev også afholdt Nationernes Dag, hvor man rundt i byen kunne få mad fra hele verden.

prinsesse Benedikte m.fl.Byjubilæum 2008. 

Berleburg-Klubben havde opstillet en bod på byens markedsplads, hvorfra der blev serveret dansk sild og snaps. Sildeboden fik besøg af HKH Prinsesse Benedikte, hvor Lone og Ole Holde tog imod, og sørgede for at prinsessen fik smagt på lækkerierne. Sildeboden var iøvrigt meget velbesøgt.

Byen havde opstillet et stort festtelt, med plads til over 1.200 personer, og hvor der om aftenen var musikalsk underholdning med et meget flot ABBA-show. Byjubilæet varede i over en uge, men den danske delegation var kun med i de første 4 dage.

Det var imidlertid en fantastisk oplevelse at se hvordan Bad Berleburgs foreninger, i samarbejde med Stadt Bad Berleburg (kommunen), havde sat alle sejl til for at skabe en fantastisk ramme om byens 750 års jubilæum. Arrangørerne lovede at gentage seancen ved 800 års jubilæet i 2058. 

 

Let´s Dixi august 2008 

Lets Dixi.august 2008

For 11. gang deltog et dansk jazzorkester ved den årlige Let´s Dixi Festival i Bad Berleburg.

Siden 1998 har Berleburg-Klubben sørget for, at der var dansk jazz i venskabsbyen. Gennem årene har en række jazzorkstre deltaget med god New Orleans og Dixielandjazz på byens markedsplads.

Lets Dixi.august 2008Hver søndag i august arrangerer Turistforeningen jazzkoncerter for byens borgere og turister. På initiativ af Helmut Rompel i Bad Berleburg, blev der skabt kontakt med Berleburgklubbens formand Ole Holde, der også er formand for Fredensborg Jazzklub, om at få dansk jazz til byen. Siden da, har det været en fast del af de årlige jazzarrangementer, at Berleburgklubben sørgede for at præsentere et godt traditionelt jazzband i Bad Berleburg.

Flere danske orkestere, heriblandt New Orleans Delight, Bajazzerne, Jazzmania, Basement Jazzband og Six foot Stompers har gennem årene bidraget til underholdningen på Markedspladsen, hvor der som regel er 500 - 600 tilskuere. En enkelt gang siden 1998 har de været nødvendigt, af vejrmæssige årsager, at rykke arrangementet indendørs i Bürgerhaus, hvor der trods alt er plads til knap 400 tilskuere.

 

Skyttefesttur juli 2008

Traditionen tro var medlemmer af Berleburg-Klubben til den årlige folkefest i Bad Berleburg.

Hvert år afholder Schützenverein Berleburg skyttefest i byen. Der er tale om en folkefest af dimensioner, når hele byen deltager i den 3 dage lange fest.

Glade Pokalvindere

Som navnet antyder, er der tale om en fugleskydningsfest, hvor medlemmerne af skytteforeningen skal have den ca. 1½ x 2 meter store fugl, lavet af træ og placeret på toppen af ca. 15 meter høj mast, skudt i stykker. Man kan næsten sammenligne det med at slå katten af tønden, for den som nedskyder de sidste rester af den store træfugl, bliver kåret til årets skyttekonge.

Skyttefesten begynder med fest i byen om fredagen, hvorefter arrangementer fortsætter med fugleskydningen om lørdagen på byens skytteplads, der ligger i det skovrige bjergområde højt hævet over byen. Når den nye skyttekonge er kåret, forsætter festlighederne både lørdag aften og hele søndagen, og dette med musik, fest og dans. Der er naturligvis masser af tysk øl i hanerne, og en fantastisk hyggelig og munter stemning på festpladsen. 

De danske deltagere fra Berleburg-Klubben får også lejlighed til at forsøge sig som skytter, og Fredensborg-Ring sætter hvert år en "Dänenpreis" på højkant. I 2008 var der ovenikøbet 2 pokaler at slås om, og det var Jesper Tofte og Lone Holde som løb af med præmierne.

 

 

Kunstforeningstur til Bad Berleburg


Kunstforeningen for Humlebæk og Omegn, Dansk Vandrelaugs Nordsjællandsafdeling samt Berleburg-Klubben var i starten af april 2008 på en oplevelsesrig tur til venskabsbyen Bad Berleburg.

Turen foregik med bus, og startede tidligt om morgenen den 1. april. Vi så flere forårstegn undervejs, lige indtil vi nåede højderne lige før Bad Berleburg. Her lå sneen endu i skovene, fortæller Kis Bonde fra Kunstforeningen. De danske gæster blev modtaget i Bürgerhaus (byens kulturhus) på Markedspladsen af formanden for den lokale kunstforening Wolfgang Völker. Her nød de et godt måltid mad og mange snapse sammen med de tyske venner fra Fredensborg-Ring og den lokale Kunstforening i Bad Berleburg.

Næste dag gik nogle af kunstnerne i gang med at hænge de medbragte kunstværker op på museet i Bad Berleburg. De øvrige tog på vandretur i byen og omegnen, fortæller Kis Bonde videre. Dagen efter var der arrangeret en ny vandretur for deltagerne, for der er masser af muligheder for dette i det kuperede bjerg- og skovområde omkring Bad Berleburg. Herefter var der rundvisning på slottet, hvor HKH prins Gustav tog imod, og viste den danske delegation rundt.

Herefter var der en velbesøgt fernisering på den danske kunstudstilling, og Kis Bonde fra Kunstforeningen og Bjarne Wegner fra Berleburg-Klubben tog pænt imod HKH prinsesse Benedikte, som åbnede udstillingen.

De danske kunstnere modtog en del ros for udstillingen, og de deltagende kunstnere var da også selv tilfredse med resultatet.

Delegationen var også på besøg hos et træskærerværksted i Girkhausen (en af de små satellitbyer rund om Bad Berleburg). Det er faktisk et lille museum, hvor man kan se hvordan træskærerarbejdet foregik i gamle dage med ganske primitive redskaber. Der var desuden arrangeret endnu en vandretur fra Kühude over Schanze til Grafschaft, der ligger på en bjergkam ca. 10 km fra Bad Berleburg. Dette var for at opleve den Waldskulturweg (Skovkultursti) som er anlagt i skovene med en række spændende skulpturer, frit i naturen. 

Turen sluttede med en flot afskedsmiddag i en skihytte oppe i bjergene - og stemningen mellem danskere og tyskere udviklede sig til sang på begge sprog. Alle deltagerne oplevede rigtig meget på turen, slutter Kis Bonde fra Kunstforeningen.